Afvalberg van zonnepanelen verwacht
Zonnepanelen die we nu installeren zullen ooit afval zijn.
Deze afgedankte panelen moeten dan zo goed mogelijk gerecycled worden. In de
wet ligt vast dat de ‘Producent’
, in de praktijk meestal de importeur, dit moet betalen. Omdat er nu nog weinig
afval van zonnepanelen is, zijn de kosten voor recycling nu heel laag. De
kosten worden namelijk omgeslagen over de totale hoeveelheid nieuw verkochte
panelen.
Sparen voor toekomstige recycling
Over enkele jaren komt de grote afvalstroom van zonnepanelen op gang. We krijgen dan te maken met snelle én onvoorspelbare stijgingen in de kosten voor recycling. Bovendien eist de wetgever de garantie dat er in de toekomst voldoende geld is voor de kosten van het recyclen. De manier waarop we recycling betalen moet dus op de schop. Het idee is om een ‘buffer’ aan te leggen om tegenvallers op te vangen en een voorspelbare recyclingbijdrage te houden. Stichting OPEN ontwikkelt hiervoor een waarborgfonds, in afstemming met branchevertegenwoordiger ZRN.
De juiste kaders
Stichting ZRN zet zich in voor een waarborgfonds dat rekening houdt met de belangen van de markt. Dit betekent onder andere dat er alleen een waarborgfonds kan komen als iedereen meebetaalt. Hier lees je alles over de kaders zoals ZRN ze voor feedback vanuit de branche aan producenten voorlegt.
Online consultatie tot 31 juli 2022: Uw invloed weegt mee!
U kunt zelf invloed uitoefen op het waarborgfonds, en daarmee ook op de toekomstige tarieven voor recycling. Graag horen we of u het wel of niet eens bent met de kaders, en of u aanvullende ideeën heeft over hoe het beter kan.
Dit kunt u doen door uw mening aan ZRN door te geven via info@stichtingzrn.nl. Geeft u daarbij als onderwerp ‘feedback waarborg’ aan. Feedback gegeven vóór 31 juli 2022 wordt meegenomen.
Meer informatie
Op 13 april 2022 vond tijdens Solar Solutions de start van de achterbanconsultatie plaats. Er werd tijdens die invloedsessie veel steun uitgesproken voor de voorgestelde kaders: